Semmeltårta

(null)

8 pers
100 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
1 dl socker
1 tsk kardemumma
1 ägg
8 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
1 paket mandelmassa
1 dl grädde
Inkråm från semlan

Toppa tårtan:
7 dl grädde
1/4 florsocker
 
Smält smör, tillsätt sedan mjölken. Låt temp bli ca 37 grader, smula sedan ner jästen. Vispa till jästen lösts upp.
Blanda ihop socker, kardemumma, 7 dl av mjölet och bakpulver, häll sedan ner i mjölkblandningen. Tillsätt även ägget. Lägg en duk över degen och låt jäsa i 1 timma.
 
Tillsätt den sista dl mjöl och knåda in i degen, forma den sedan till en bulle (24x24 cm) och lägg den på en bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.
 
Pensla ägget på bullen grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 min.
 
Låt bullen svalna. Skär av ett litet lock och gröp ur en stor del av innehållet och lägg det i en bunke.
Smula ner mandelmassan i bunken och häll i grädden, rör om. Lägg tillbaka blandingen i bullen.
Vispa grädden, bred ut över mandelmassan. På med locket, sikta över florsockret.

Kommentera här: